Syrovátkové (whey) proteiny
Syrovátkové proteiny si ve světě sportu právem získaly své místo díky řadě benefitů. Syrovátka podporuje nárůst svalové hmoty a regeneraci svalů po náročném fyzickém výkonu. Některé produkty postavené na syrovátkovém proteinu můžete použít také při redukční dietě jako vhodnou součást výživy svalů s nízkým obsahem kalorií.
Syrovátkový protein, známý také jako whey protein, je vyrobený z živočišných zdrojů a můžeme ho rozdělit dle obsahu bílkovin a typu zpracování. Mezi nejčastěji používané formy syrovátkového proteinu patří syrovátkový koncentrát, izolát a hydrolyzát.
Formy syrovátkového proteinu
Mezi nejčastěji používané formy syrovátkového proteinu patří syrovátkový koncentrát, syrovátkový izolát a syrovátkový hydrolyzát. Jaký je mezi nimi rozdíl?
Syrovátkový koncentrát
Syrovátkový koncentrát se získává z mléka. Ze 70 až 80 % je složený z bílkovin, tuků, laktózy a dalších látek. Jeho výhodou je nižší cena a větší množství přirozených bioaktivních složek syrovátky.
Syrovátkový izolát
Druhým typem je syrovátkový izolát, který obsahuje až 90 % bílkovin a téměř žádný tuk ani laktózu. Syrovátkový izolát je stravitelný rychleji než syrovátkový koncentrát. Doporučujeme ho v případě, že špatně trávíte laktózu nebo chcete omezit tuk.
Syrovátkový hydrolyzát
Nejvyšší formou syrovátkového proteinu je syrovátkový hydrolyzát. Obsahuje až 95 % bílkovin. Vyrábí se pomocí hydrolýzy, která rozkládá bílkoviny na menší peptidy a aminokyseliny. Díky tomu je rychle stravitelný a vstřebatelný. Také neobsahuje téměř vůbec žádný tuk ani laktózu.